Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας



Η 21η  Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να εορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας με στόχο  να προσφέρεται μια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία όλων των δασών.
Τα δάση καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παγκόσμια αλλά και στις  εθνικές οικονομίες. Υπολογίζεται ότι τα δάση αποτελούν πηγή τροφής, καυσίμων, υλικών κατασκευής και εισοδήματος για περίπου  1, 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Πάνω από 2.000 αυτοχθόνων πολιτισμών εξαρτώνται από τα δάση για την καθημερινή συντήρησή τους και τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 65% και 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, κυρίως από δάση.
Γνωρίζουμε ότι  είναι τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της γης  από την άποψη της βιοποικιλότητας. Εντός τους διαβιεί  πάνω  από το  80% των ειδών ζώων, φυτών και εντόμων στη γη. Προσφέρουν καταφύγιο, θέσεις εργασίας και  ασφάλεια για τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Συμβάλλουν στην ισορροπία του οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα , την υγρασία του αέρα και την προστασία των λεκανών απορροής που παρέχουν το 75% του γλυκού νερού στη γη.
Είναι οι πνεύμονες της Γης και καλύπτουν ένα τρίτο της έκτασής της φιλοξενώντας όπως αναφέρθηκε πάνω από  το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας. Είναι ουσιαστικής σημασίας για πολλές επιταγές της βιώσιμης ανάπτυξης, είτε τη μείωση της φτώχειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό ή την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.
Τα δάση δεν είναι μόνο ένα σημαντικό δίχτυ οικονομικής ασφάλειας για πολλές από τις φτωχές χώρες αλλά και για την οικονομία ενέργειας σε πολλές  χώρες του κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Βιομηχανίες  επεξεργασίας ξύλου  πολτού και  χαρτιού αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η αξία των ωφελειών  από τα δάση, όπως το νερό, η ενέργεια, στέγη και φάρμακα είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη. Οι δασικές λεκάνες απορροής παρέχουν τα τρία τέταρτα των γλυκών υδάτων για την γεωργία, την βιομηχανία, τον ενεργειακό εφοδιασμό και την οικιακή χρήση.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αποδάσωση έχει εξαπλωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Πάνω από 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο και η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 12 έως 20 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας  είναι μια ευκαιρία για να αυξήσουμε την ευαισθησία μας και   την προσοχή μας  στη σημασία των διαφόρων τύπων των δασών για την οικονομική,  κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ευημερία.
Ωστόσο, η επίγνωση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις. Σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, να αναγνωρίσουμε  τον πρωτεύοντα ρόλο  των δασών και να  δεσμευτούμε  να εργαστούμε από κοινού για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων αναγνωρίζοντας τον ζωτικό τους ρόλο.
Νικήτας Δ. Μάζης MSc
Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας

(αναδημοσίευση από   http://agrinioreport.com/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/   )