Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Κων/νου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτω/νίας,  πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίου με τίτλο: «Ο Προσκοπισμός στις Αλησμόνητες Πατρίδες» του συγγραφέα-ιστοριογράφου Νικολάου Παραδείση. Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής και υπεύθυνης προσπάθειας και έρευνας του συγγραφέα για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο 1919-1922.

Το βιβλίο προλόγισε ο Δρ. Αρχαιολογίας Νικόλαος Καπώνης (μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Σ.Π), ο οποίος τόνισε ότι μέσα από την καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση, ο συγγραφέας παρουσιάζει και φωτίζει άγνωστες στους πολλούς, ιστορικές πτυχές, που παρόλο το μεγαλείο τους γράφτηκαν με ψιλά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Συνεχίζοντας, ο κος Καπώνης τόνισε ότι μέσα από το πλούσιο και πλήρως τεκμηριωμένο  φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό ο συγγραφέας καταγράφει με σαφήνεια πρόσωπα και γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1919-1922.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, ο συγγραφέας κος Νικόλαος Παραδείσης ανάμεσα στα όσα έγιναν από τους Τούρκους άτακτους (Τσέτες), στάθηκε και ανέλυσε την θυσία των τριανταενός (31) Προσκόπων του Αϊδινίου, οι οποίοι πιστοί στα υψηλά ιδανικά της Πίστης, της Πατρίδας, της Ελευθερίας και της προσφοράς προς των συνάνθρωπο παρέμειναν στο πλευρό των αμάχων της πόλης του Αϊδινίου, με αντίτιμο το βασανισμό τους και τελικά τον μαρτυρικό θάνατο στις όχθες του Εύδωνα ποταμού, ο οποίος μετέφερε στη ματωμένη ράχη του τα μικρά πτώματα των Προσκόπων. Πολλά απ’ αυτά έφτασαν ως τις εκβολές του. Εκεί, τα κύματα του Αιγαίου αποτέλεσαν τη γαλανόλευκη που σκεπάζει τα κορμιά των μικρών Ηρώων Προσκόπων.Στην εκδήλωση πήρε μέρος και χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλ/νίας με τραγούδια της Μικράς Ασίας και αφηγήσεις από λογοτεχνικά βιβλία.

Ήταν μια μαγευτική βραδιά που μας ταξίδεψε στις αλησμόνητες πατρίδες.
Την παρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους (δεξιά της φωτό) η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου κα Ευαγγελία Κραβαρίτη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κων/νου κα Μαρία Νεοφωτίστου-Παπαδάτου (αριστερά της φωτο), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Β. Παπαθανασίου και Λ. Κοτρολός , ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κων Αιτωλ/νιας Συν/χης κ. Καπνιάρης (δεύτερος από αριστερά) καθώς και πλήθος κόσμους και παλαιοί πρόσκοποι, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Καταστήματος.