"ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ" ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ


«ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ»
Με αυτό το σύνθημα απάντησαν για μία ακόμη φορά οι Πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αγρινίου. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι αφού και πάλι δήλωσαν «έτοιμοι» και «παρόντες» στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας αλλά και γενικότερα η Χώρα μας.
Έτσι και το περασμένο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, μια αντιπροσωπία Προσκόπων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αγρινίου παρέδωσε στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αγρινίου μια αρκετά μεγάλη ποσότητα φαρμάκων. Η ποσότητα ξάφνιασε ακόμη και τους υπαλλήλους του Κοινωνικού Ιατρείου, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους αναφέροντας ότι ήρθαν πάνω στην κατάλληλη στιγμή, αφού οι ανάγκες των συμπολιτών μας είναι αυξημένες.  
Τα φάρμακα είναι προσφορά κάθε ανώνυμου Αγρινιώτη που ευαισθητοποιήθηκε στο κάλεσμα των Προσκόπων του Αγρινίου. Η προσπάθεια αυτή ήδη διανύει το δεύτερο χρόνο και ξεκίνησε μετά από την ανταπόκριση των Προσκόπων στο κάλεσμα των «Γιατρών του Κόσμου» το 2011, που ζητούσαν φάρμακα για να καλύψουν ανάγκες συνανθρώπων μας δυστυχώς εντός της Ελλάδας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι Πρόσκοποι του Αγρινίου ανταποκρινόμενοι τότε, έστειλαν μια ποσότητα φαρμάκων (7 κιβώτια) με την βοήθεια της γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών «ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ» που τα μετέφερε αφιλοκερδώς. Μετά την ανακοίνωση λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου δεν μπορούσαν παρά να ανταποκριθούν και να στηρίξουν αυτό το θεσμό που θα ανακούφιζε τους συμπολίτες μας Αγρινιώτες.
Με αυτές τις σκέψεις και με οδηγό το Νόμο και την Υπόσχεση του Προσκόπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Υπόσχομαι στη τιμή μου
να εκτελώ το καθήκον μου στο Θεό και την Πατρίδα
 να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση
και να τηρώ το Νόμο του Προσκόπου»

...τοποθέτησαν στη Δ.Ε.Υ.Α.Α (Βότση 7) και στο Ταχυδρομείο Αγρινίου (Πλατεία Ειρήνης) ειδικά κουτιά συλλογής φαρμάκων όπου κάθε Αγρινιώτης μπορούσε και φυσικά μπορεί ακόμη, να αφήσει όσα φάρμακα του ήταν «άχρηστα» για τον ίδιο, αλλά απαραίτητα για κάποιον άλλον που τα είχε ανάγκη αλλά η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να τα προμηθευτεί.

Τόσο η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» όσο και ο Δήμος Αγρινίου μέσω της αρμόδιας Αντιδημάρχου κας Μαργαρίτας Σερπάνου ευχαρίστησαν τους Προσκόπους του Αγρινίου με μια λιτή και σεμνή επιστολή, για την μεγάλη τους προσφορά στους συνανθρώπους μας.
Αν κοιτάξει κάποιος στα χρόνια που πέρασαν θα διαπιστώσει την λαμπρή πορεία αλλά και την ανιδιοτελή και άνευ όρων προσφορά του Προσκόπων στην μητέρα Ελλάδα.
Τί να πρωτοαναφερθεί στα πάνω από εκατό χρόνια ζωής της κίνησης του Προσκοπισμού; Η προσφορά του στη νεολαία της Πατρίδας μας; Η παροχή βοήθειας σε τραυματίες στην περίοδο των πολέμων (Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο), την βοήθεια σε σεισμόπληκτους, αλλά και τις δεντροφυτεύσεις, κατάσβεση πυρκαγιών και τόσα άλλα.
 Η Πολιτεία αλλά και η Εκκλησία ευγνωμονούσα, τίμησε τους Έλληνες Πρόσκοπους με πολλές διακρίσεις ως ελάχιστο δείγμα θαυμασμού και αναγνώρισης για την μεγάλη τους προσφορά. Αναφέρονται:
1950  
   • Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων «δια την αναπτυχθείσα πρωτοβουλία του Σ.Ε.Π. προς  παντοειδή ενίσχυση του Αγωνιζομένου Ελληνικού Στρατού».

 1953
    • Έπαινος και Ευαρέσκεια του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις υπηρεσίες 
       κατά τους σεισμούς των Ιόνιων νησιών.

1957
   • Δίπλωμα Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου για τις προς τον  
   Παγκόσμιο Προσκοπισμό, προσφερθείσες υπηρεσίες.
1960
   • Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών
   • Δίπλωμα με Χρυσό Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για τις 
προς το Έθνος υπηρεσίες (1910-1960).
   • Δίπλωμα με Χρυσό Σταυρό και Δάφνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
   • Αργυρό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.


1963
   • Χρυσό Στεφάνι της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.


1966
  • Δίπλωμα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων
  • Δίπλωμα με Διάσημο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.


 1976
     • Ο Χρυσός Αγρινός του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

 1981
   • Ο Χρυσός Σταυρός του Παναγίου Τάφου.

2009
• παράσημο του Χρυσού Λέοντα του Αγίου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


 2010
Ο Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
  
Για όσα πρόσφεραν ή για αυτά που προσφέρουν σήμερα ή που πρόκειται να προσφέρουν στο μέλλον στην Ελληνική Κοινωνία, οι Πρόσκοποι της Ελλάδας δεν ζήτησαν και δεν ζητούν να «εξαργυρώσουν» τίποτα, άλλωστε σε τι νόμισμα και σε ποιο ύψος ποσού μπορεί κάποιος να αποτιμήσει και να κοστολογήσει αυτό το έργο. Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι ίδιοι «η κοινωνία δεν οφείλει τίποτα στους Πρόσκοπους, αντιθέτως οι Πρόσκοποι οφείλουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην κοινωνία».
Και έτσι είναι. Ίσως η λύση και η διέξοδος στην πολύμορφη κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η κοινωνία μας να περνά μέσα από τις πράξεις και τις απλές λέξεις που προφέρουν οι Πρόσκοποι σήμερα. Αυτή η παγκόσμια Κίνηση Νέων δεν ζητά τίποτα από την κοινωνία μας, αλλά η κοινωνία μας πρέπει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και να δίνει διεξόδους στους νέους μας ώστε να χρησιμοποιούν την δυναμική τους για να δημιουργούν έργα, να ενεργούν, να δρουν, να πράττουν, να διατυπώνουν απόψεις και όχι να καταστρέφουν και να πληγώνουν, έστω και άθελά τους ανθρώπους, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό, για καταστάσεις που δεν ευθύνονται.